Zioła Podlasia – zioła i przyprawy

deren_bialyNajbardziej znamy zioła stosowane w kuchni. Są to tak zwane przyprawy, które często mają silny i charakterystyczny smak. Zazwyczaj stosujemy oszczędnie zioła bardzo aromatyczne do różnych produktów spożywczych. Pietruszka jest ziołem, które rozpoznajemy głównie, jako element ozdobny. Taka troszkę gałązka zieleni obok ciemnej okładki książki. Aromatyczne przyprawy mają przyjemny zapach. Olejki z ziół takich, jak mięta, czy rozmaryn, albo lubczyk wykorzystujemy często do perfum, wód toaletowych i innych substancji zapachowych. Takie zioła aromatyczne można stosować do pozbycia się nieprzyjemnego zapachu w pościeli, czy w odzieży. Lawenda, czy werbena służą do przygotowania słodko pachnącego potpourri. Istnieją także zioła uważane za lekarstwo. Tradycyjna medycyna powtarzała, że ziołami można leczyć ciało. Współczesna wiedza medyczna uznaje niektóre z tych ziół za korzystne dla zdrowia, chociaż należy postępować ostrożnie, ponieważ niektóre zioła są niebezpieczne po spożyciu.

  • RSS
  • Facebook